Demo woning in Oostkamp (2008)

/Demo woning in Oostkamp (2008)
Demo woning in Oostkamp (2008) 2013-09-30T14:06:13+00:00

Project Description

Demo woning

Met dit project is eigenlijk mijn liefde voor domotica ontstaan. In 1999 ben ik verhuisd van een appartement in Moerbrugge naar deze ruime villa te Oostkamp. Het was een zalig gevoel om opeens al die ruimte ter beschikking te hebben. Oorspronkelijk was enkel het gelijkvloers gebruikt maar doorheen de jaren hebben we heel wat verbouwingen aangebracht waaronder ook de plaatsing van een domotica installatie. Graag stel ik dan ook onze demowoning aan u voor.

Toen wij er 2 jaar woonden hadden we het geluk dat ons gezin uitbreidde met de geboorte van onze eerste dochter. Omdat we maar 1 kamer hadden zijn we toen gestart met enkele renovaties en verbouwingen. In eerste instantatie werd er geopteerd om de zolderverdieping volledig om te bouwen naar slaapkamers, met een extra douche en berging. De woning werd toen nog verwarmd met elektrische accumulatoren maar omwille van de hoge stookkosten hebben we die vervangen door centrale verwarming op gas. Gelukkig is de woning volledig onderkelderd en konden we gemakkelijk al onze buizen via de kruipkelder verdelen.

In 2006 heb ik een avondcursus “technicus domotica” gevolgd waar ik voor de eerste keer in contact kwam met merken zoals Teletask, Gira, EIB, Nikobus en Qbus. Ik vond persoonlijk het merk Qbus het best omwille van de eenvoudige programmatie, Belgisch merk en geen ver Chinees merk, degelijke relaismodules en een vrij uitgebreid gamma.

Na het beeindigen van de cursus kon het natuurlijk niet lang uiblijven vooraleer er thuis werd geexperimenteerd met een eerste controller en enkele lichtsturingen. Het was soms geen sinecure om in de bestaande elektrische aansluiting alle lichtpunten in ster terug te bekabelen naar de kast maar ik heb geluk gehad. Slechts 2 à 3 draden heb ik moeten bijtrekken, al de rest kon ik perfect terugkoppelen naar de kast in de garage. Voor de uitbreiding op zolder heb ik gewoon een tweede kast in de berging geplaatst en van daaruit met buskabel en voedingskabel teruggekeerd naar de eerste kast in de garage.

Domotica dient in eerste instantie voornamelijk om het comfort te verhogen! Ik heb daarom zowel in de gang, bureau, garage, berging, speelkamer en tuin bewegingsmelders opgehangen die het licht sturen zodra het donker wordt. Ik moet zeggen éénmaal je dit gewoon bent dan kan je dit niet meer missen! Nu, ik hoor u al denken een bewegingsmelder in een bureau? Klopt, dit is inderdaad niet gebruikelijk maar aangezien ik geen alarminstallatie heb gebruik ik de sensoren hiervoor.

Zonale verwarming

Lichten sturing met de domotica is één ding maar dan kan het niet bij blijven. Aangezien we tijdens de verbouwingen ook overgestapt zijn van elektrische verwarming naar centrale verwarming vond ik dit ook het ideale moment om met zonale verwarming te starten. Iedere kamer heeft zijn eigen temperatuurssensor ingewerkt in de schakelaar en op de algemene koud- en warm-water collector is er per ruimte een zoneventiel gemonteerd. Eigenlijk kan je laatste vergelijken met de klassieke thermostatische kraan die je op de radiator terug vind zij het dat deze nu gestuurd wordt met de domotica. Heerlijk om ’s morgens op te staan met een lekker warme badkamer, keuken en living op temperatuur, de gang lichtjes verwarmd. We hoeven ons ook nooit meer zorgen te maken of we de verwarming hebben afgezet bij het verlaten van de woning alles wordt via kloktijden gestuurd. Mochten we het toch vergeten dan kunnen we nog altijd via de webserver de woning vanop afstand sturen.

En vergeet het niet, via zonale verwarming kan men tot 15% besparen op de algemene stookkosten!

Rolluiksturing

In totaal zijn er 9 rolluiken op het gelijkvloers. Het was elke morgen een vervelende karwei om manueel de rolluiken te gaan optrekken. Sommige bleven dan maar de ganse dag dicht omdat we ze vergeten waren of omdat de tijd ’s morgen ontbrak. Ik heb ze dan maar onmiddellijk geautomatiseerd door het lint te vervangen door een buismotor (Rademacher, natuurlijk!) en deze aan te sluiten op de domotica. Net zoals de verwarming worden deze aangestuurd met tijdsklokken, tijdens de dag gaan ze zelfs sluiten indien de zon te fel schijnt.

Zo sparen we ’s morgens extra tijd die we goed kunnen gebruiken om onze dochters klaar te maken voor school.

Ventilatiesturing

Ik zat al een aantal jaar met een vochtprobleem op de veluxramen in de slaapkamers en de douche boven. De verluchtingen aan de kipramen waren blijkbaar onvoldoende om een goede ventilatie te verzorgen. Kwam er ook nog eens bij dat het in de zomer soms zeer warm kon zijn onder het dak waardoor een airconditioning een noodzaak begon te worden.

Het geluk was aan mijn zijde toen Qbus en Renson op batibouw 2013 hun samenwerking voorstelden. Via een nieuwe sturingsmodule is het nu mogelijk om de ventilatie te integreren in de Qbus domotica. Zo kan men de ventilatie gemakkelijk bedienen van eender welke plaats via schakelaars, smartphone, laptop… Op elk moment krijgt men feedback van de luchtkwaliteit, afgezogen debiet en relatieve vochtigheidsgraad. De Renson Healthbox II is een systeem C+ die gebruik maakt van de natuurlijke luchtopeningen in de ramen om de verschillende ruimten te gaan ventileren. Voor de installatie van de healthbox en de keuze van de buizen heb ik beroep gedaan op onze collega Yves van de gelijknamige firma YVICK.

Het is nog wat experimenteren maar de vochtproblemen zijn van de baan en mijn idee om een natuurlijke nachtkoeling te creëren begint ook aardig te lukken. Ik meet ’s nachts om 2uur de temperatuur buiten en als het verschil met de binnentemperatuur groot genoeg is start ik de boosmode voor 1 uur. Zodoende wordt verse, frisse buitenlucht in de kamers gezogen en koelen ze af. Blijkt 1 uur te weinig te zijn dan herhaal ik dit om 3u30.

Wens je deze demowoning te bezoeken neem dan gerust contact op en we maken graag een afspraak met je.

Project Details