Lage energie woning in Sint-Michiels (2011)

//Lage energie woning in Sint-Michiels (2011)
Lage energie woning in Sint-Michiels (2011) 2017-10-25T16:44:49+00:00

Project Description

Lage energie woning

Het behoeft geen uitleg dat men bij het investeren in een lage energiewoning ook graag het energie-verbruik zo laag mogelijk wenst te houden. Dat domotica hiervoor in aanmerking zou komen stond buiten kijf. Het was enkel nog niet duidelijk in hoeverre de bouwheer de installatie zelf zou uitvoeren of via een erkend installateur. Na overleg met zowel een installateur als met Domotics@Home bleek al snel dat de Doe-Het-Zelf formule het interessantst leek en dit om 3 redenen :

  1. de bouwheer kan zijn project volledig uitwerken en bijsturen naar wens
  2. domotica installeren is op zich reeds zeer eenvoudig en via de werfbezoeken van Domotics@Home kan hij altijd rekenen op steun bij problemen
  3. zelfbouwen betekent nog altijd een lagere kost

Technieken

Bij dit project werden zoveel mogelijke technieken geïntegreerd in de domotica. De lichten worden maximaal gestuurd via bewegingssensoren. Screens worden via tijdsklokken op – en neer-gestuurd of via een buitenvoeler in combinatie met de dagagenda. Gestuurde stopcontacten voor TV, videorecorder, spelconsoles zorgen ervoor dat alle sluimerverbruiken teniet gedaan worden.
De integratie van de ventilatiesturing laat toe om op bepaalde momenten de ventilatie extra te laten afzuigen wanneer men bijvoorbeeld een fondue-feestje geeft. Men spaart ook de kost van de 3 standenschakelaar uit wat terug leuk meegenomen is.

Voorbekabelde kast

De bouwheer heeft een zeer druk professioneel leven waardoor de beschikbare vrij tijd beperkt is. Hij kon wel rekenen op de welgekomen hulp van zijn vader. Toch werd er gekozen voor de voorbekabelde Habiteq kast. Hiermee bespaarde men heel veel tijd en kon men deze tijd gebruiken om andere werken uit te voeren.

De voorbekabelde kast wordt volledig op maat gemaakt. Men kan zelf kiezen tussen een smalle hoge of een brede lage kast. Iedere kast is voorzien van een ééndraadsschema waarop duidelijk aangeduid staat wat waarmee moet verbonden worden.

 

Deskundig en duidelijk advies, gekopppeld aan het feit dat ik zelf de Qbus domotica kan programmeren en daarvoor geen beroep moet doen op externe bedrijven, gaven de doorslag. Installatie van de kast zelf was een fluitje van een cent en alles was direct operationeel.
Kristof, Sint-Michiels (2011)