Nieuwbouw woning met domotica Veldegem (2012)

//Nieuwbouw woning met domotica Veldegem (2012)
Nieuwbouw woning met domotica Veldegem (2012) 2017-10-25T16:44:49+00:00

Project Description

Domotica

Deze mooie ruimte villa werd in 2012 volledig zelf door de bouwheer opgetrokken in het landelijke Veldegem. De bouwheer, bouwkundig van opleiding, heeft quasi alle werken zelf uitgevoerd. Toen hij de eerste maal contact met ons opnam rees voornamelijk de vraag naar technische ondersteuning tijdens het bouwproces. Men was niet op zoek naar de goedkoopste aanbieding maar veeleer naar iemand die hen kon bijstaan tijdens het project. Domotica was zeker geen must in dit project! De bouwheer had wel via zijn professionele ervaring enige notities van domotica en was er van overtuigd dat dit een meerwaarde aan zijn woning kon geven. Temeer ook dat dit nog een jong gezin is waarbij de gezinssituatie fel zal evolueren in de komende jaren en bijgevolg dus ook hun woning. Enkel domotica kan aan deze gewijzigde situatie een oplossing bieden.

Er was slechts één belangrijke factor waar we moesten mee rekening houden, en dit komt nog wel meer voor in andere projecten, “Keep it simple” zei de echtgenote. Geen gedoe met 8 verschillende drukknoppen met telkens andere funkties. Neen, 4 drukknoppen met elk één funktie was meer dan voldoende.

We hebben hier gekozen voor Qbus omwille van de eenvoud van installatie en programmering. De bouwheer kon zo zelf alle kabels plaatsen. Aangezien het hier gaat om een sterbekabeling komen die alle terug naar de kast. De buskabel legt men gewoon in een kring, eentje voor de gelijkvloers en één voor het verdiep-zolder en klaar is kees.
De bouwheer heeft via zelfstudie (handleiding Qbus System Manager) en enkele tips van ons gans de programmatie voor zijn rekening genomen. Zonder enig probleem.

Alarm

In de nabije toekomst zal er een alarminstallatie worden geïnstalleerd. Een alarminstallatie werkt volledig autonoom en laat geen sturing door derden toe. Een domotica installatie kan de alarminstallatie dus niet aansturen. Wat wel kan is het uitlezen van bepaalde sensoren en signalen, zoals bijvoorbeeld het algemene signaal alarm ON / OFF. Een alarmcentrale zal bij inbraak de sirene luiden maar de domotica installatie zal ook het licht aansteken, de rolluiken optrekken, de radio spelen… Reken maar dat de dief ervan door zal lopen!

Voorbekabelde kast

Ook in dit project was de voorbekabelde kast de meest aangewezen oplossing. Gebrek aan tijd was hier de grote drijfveer! De bouwheer wou zoveel als mogelijk zelf doen maar soms ontbreekt ook de nodige tijd. Er werd dan maar geopteerd om het kap- en slijp-werk zelf te doen en te gaan werken met de voorbekabelde elektrische kast. De tijd die men hier zo uitspaart is toch al snel zo’n 4 à 5 dagen werk.

Daar komt nog eens bij dat onze kasten ook voorzien worden van een ééndraadsschema en indien gewenst aangevuld met een situatie-schema. Hier spaart men nog eens snel 1 à 3 dagen werk en dit technisch dossier bevordert ook nog eens een vlotte keuring nadien.

 

Gemakkelijk te bereiken mensen, ook ‘s avonds. Goede ondersteuning oa dankzij het duidelijke ééndraadsschema. Domotics@Home was mij aangeraden door een vriend en ik raad ze zeker ook aan aan andere mensen.
Frederik, Veldegem (2012)