Nieuwbouw woning in Sint-Lievens-Esse (2010)

//Nieuwbouw woning in Sint-Lievens-Esse (2010)
Nieuwbouw woning in Sint-Lievens-Esse (2010) 2017-10-25T16:44:50+00:00

Project Description

Nieuwbouw

Deze mooi en grote nieuwbouw woning situeert zich in de streek van Zottegem-Geraardsbergen. Toen we de eerste maal in contact kwamen met de bouwheer konden we vast stellen dat hij nogal sceptisch was tov het Doe-Het-Zelf concept. Alhoewel hij zelf zeer handig en technisch bedreven is had hij wat schrik naar de duur van de ondersteuning tijdens het project. Bij heel wat gelijkaardige Doe-Het-Zelf partijen stopt de ondersteuning éénmaal het materiaal geleverd is. Maar dan begint het pas voor de bouwheer!

Dankzij onze werfbezoeken en onze visie ‘wij zijn pas tevreden als het project afgewerkt is’ hebben we de bouwheer gedurende het ganse project bijgestaan. Bij moeilijke vragen, zoals bijvoorbeeld het dimmen van TL lampen, werd er ter plaatse adhv het ééndraadsschema uitgelegd hoe alles moet aangesloten worden. Tot grote tevredenheid van de bouwheer.

Een tweede belangrijk punt was het budget! De bouwheer had zichzelf een strict regime opsteld en wou zo weinig mogelijk afwijken van het vooropgestelde budget. Dankzij onze grondige projectstudie zijn we er in geslaagd om door gefaseerd te gaan werken binnen het budget te blijven. Hierbij hebben we natuurlijk ook handig ingespeeld op de “gratis” werkuren van de bouwheer en zijn grote hulp zijn vader. Dat men zou kiezen voor een voorbekabelde kast stond vast. Zodoende kon men de beschikbare tijd gebruiken voor het slijp- en kap-werk, leggen van de leidingen en het nadien aansluiten in de kast.

De programmering van de domotica werd voor een deel samen uitgewerkt. Gedurende 2 uur hebben we samen een aantal schakelaars en Din rail modules geprogrammeerd. De rest is dan copy-paste. Om het systeem toch nog beter onder de knie te krijgen heeft de bouwheer ook deel genomen aan de cursussen bij Qbus. Hier gaat men veel dieper in op de mogelijkheden van de programmeersoftware en krijgt men ook enkele tips&trucs om bepaalde toepassingen uit te werken.

Technieken

Domotica gebruiken om de lichten te sturen is een minimale basis. Door hier zoveel als mogelijk te gaan werken met bewegingssensoren (totaal 8 stuks) kon men zowel het comfort als het verbruik veel verbeteren. Er werd enkel zonale verwarming gebruikt in de slaapkamers boven. Voornamelijk met als doel om later wanneer de kinderen studeren de kamers via de domotica te gaan voorverwarmen.

Enkele gestuurde stopcontacten voor TV, videorecorder, spelconsoles zorgen ervoor dat alle sluimerverbruiken teniet gedaan worden.

Voorbekabelde kast

De keuze voor een voorbekabelde kast was snel gemaakt. Deze kasten die volgens de recenste AREI regels zijn samengesteld, getest en voorzien van een ééndraadsschema bieden zoveel gemak aan de bouwheer. Gedaan met het over een weer geloop naar winkels voor automaten, rijgklemmen, differentiëlen,soepele kabels… . Gedaan met het zoeken naar een tekenprogramma voor de opmaak van het ééndraadsschema.

De kasten zijn ook altijd ruim genoeg om latere uitbreidingen toe te laten. Bijvoorbeeld voedingen voor de videofoon, parlofoon, netwerken, enzomeer.

In dit project werd er gekozen voor een verticale kast met een koker rechts. Aangezien we alle lichten, stopcontacten, rolluiken, ventilatie uitkableren op klemmen is het soms handig om redelijk wat plaats te voorzien voor de leidingen. Een kokeropstelling is hierbij ideaal. Leidingen die zowel bovenaan de kast als onderaan de kast toekomen kunnen zo mooi verwerkt en aangesloten worden in de kast.

 

Dankzij de technische ondersteuning van Domotics@Home heb ik toch mijn droom kunnen realiseren binnen mijn budget en binnen de vooropgestelde termijn.
Karim, Sint-Lievens-Esse (2010)