Passiefhuis in Veldegem (2010)

//Passiefhuis in Veldegem (2010)
Passiefhuis in Veldegem (2010) 2017-10-25T16:44:49+00:00

Project Description

Passiefhuis

Vandaag de dag is een passiefhuis met het oog op de toekomst de meest aangewezen bouwwijze. Alle energiebronnen zoals gas, electriciteit, water zullen in de toekomst enkel maar stijgen in prijs. Passief bouwen is een start maar verstandig omspringen met deze energiebronnen blijft een must. Enkel domotica kan hierbij helpen.

Bij dit leerrijke project hebben wij de kans gekregen om de bouwheer bij te staan tijdens het eigenhandig optrekken van zijn woning. Er werd zeel veel aandacht besteed aan het luchtdicht bouwen en met uiterste precisie werden alle gaten en kieren afgedicht. Ook het plaatsen van de elektrische leidingen en schakelaars waren geen evidentie. Schakelaars in een buitenmuur plaatsen leidt tot luchtlekken en koude bruggen. Luchtdichte inbouwdoosjes zijn zeker aan te raden. Leidingen door muren naar buiten brengen is al helemaal taboe.

Aangezien de nodige budgetten voor een passiefhuis zeer hoog zijn in vergelijking tot een klassieke woning werd er geopteerd om in meerdere fasen te gaan werken. Er werd aanvankelijk gestart met een deels afgewerkte voorbekabelde kast die doorheen het bouwproces telkens werd uitgebreid zodra een ruimte werd afgewerkt en/of de nodige budgetten vrij komen.

Warmtepomp

Deze unieke passieve woning is voorzien van alle nieuwe technieken zoals warmtepomp en balansventilatie en werd volledig gebouwd volgens het passiefhuis concept. Hier was het zeer belangrijk om via de domotica de verschillende technieken haarfijn op mekaar af te stemmen en te laten samenwerken met de screens, lichten, enzomeer.

Voorbekabelde kast

De bouwheer, bouwkundig ing. van opleiding, heeft gans de woning zelf opgetrokken. Voor het elektrisch gedeelte heeft hij zich laten bijstaan door Domotics@Home. Tijd en kennis waren hier twee belangrijke factoren om finaal te kiezen voor de voorbekabelde kast. Zodoende kon de bouwheer tijd vrij maken voor de effectieve bouwwerken maar kon hij er toch op rekenen dat alles volgens de AREI regels werd geïnstalleerd. Bij dit project heeft Domotics@Home ook ingestaan voor de keuring van de installatie.

 

Wij hebben voor domotics@home gekozen omwille van de snelle reactie op onze offertevraag + de kleine afstand tussen onze woonplaatsen. Hierdoor kon altijd een snelle oplossing gegeven worden. Alle vragen werden ook in een zeer korte tijd beantwoord waardoor ik direct verder kon werken. Ook dankzij de voorgemaakte kast, kon de installatietijd beperkt worden (geen nutteloze verplaatsingen naar winkels omdat weer iets vergeten werd …). Kortom domotics@home is een aanrader voor iedereen.
Alexander, Veldegem (2010)