Renovatie rijwoning in Tienen (2011)

//Renovatie rijwoning in Tienen (2011)
Renovatie rijwoning in Tienen (2011) 2017-10-25T16:44:49+00:00

Project Description

Renovatie

Bij de renovatie van deze rijwoning in Tienen bleef enkel de voorgevel recht staan. Binnenin werd alles afgebroken en opnieuw opgebouwd. De bouwheer, energiedeskundige in het professionele leven, wou van de gelegenheid gebruik maken om een eigen warm water productie systeem te bouwen (zie hoofdstuk technieken).

Verder wordt de domotica voornamelijk gebruikt voor de lichtsturing en de 2 rolluiken vooraan. Een infrarood-thermostaat display in de keuken zorgt voor een bijkomende temperatuurmeting en de connectie met de domotica. Dankzij de ingebouwde ethernetpoort van de controller kan de bouwheer op afstand de meetpunten van zijn warm water productie opvolgen en de nodige correctieve acties ondernemen indien nodig.

Gezien de hoge technische kennis van de bouwheer werden bijna alle technieken zelf geïnstalleerd. De stuurkast werd door de eigenaar zelf in mekaar gestoken waarbij we ons voornamelijk beperkten tot enkele praktische tips wat betreft de plaatsing van de verschillende modules.

Technieken

De bouwheer heeft een toch wel bijzonder en uniek warm water productieproces ontwikkeld. In een centraal buffervat wordt warm water gecollecteerd voor de vloerverwarming. Drie energiebronnen staan in voor de productie van het warm water : een zonneboiler op het dak, een houtkachel in de living en een gascondensatieketel in in de berging.
Twee temperatuursensoren (Qbus SEN01NTC) bewaken de minimum en maximum temperatuur en geven realtime deze info door aan de controller. De temperatuursensor in de DIS02IT meet de kamertemperatuur en koppelt die ook terug naar de controller. Door deze temperaturen nu te gaan vergelijken met de temperaturen van de verschillende energiebronnen en op basis van het geselecteerde stookprogramma wordt dan beslist via welke bron het warm water wordt geproduceerd. Zodoende kan er maximaal gebruik gemaakt worden van zonne-energie, restwarmte in de kachel of klassieke fossiele brandstoffen.

 

Prijs-kwaliteit gericht was Domotics@Home de meest voor de hand liggende keuze bij aankoop. Achteraf is snel gebleken dat deze keuze de juiste was gelet op de snelle en correcte levering van de stukken en de uitstekende bijstand in raadgeving tijdens de installatie van het systeem.
Alex, Tienen (2011)